Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Πάστα Πορτοκαλιού

Υλικά για παντεσπάνι:
5 αυγά
1.5 κούπα ζάχαρη 
1.5 κούπα αλεύρι
1 μπέικιν
1 βανίλια
ξύσμα από πορτοκάλι

Υλικά για σιρόπι:
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
λίγο χυμό λεμονιού
λίγο χυμό πορτοκάλι

Υλικά για κρέμα:
1/2 λίτρο γάλα
50 gr κορν φλάουρ
135 gr ζάχαρη
2 κρόκοι
1 αυγό 
εσάνς βανίλιας

Υλικά για σως πορτοκαλιού:
1 φλυτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση για παντεσπάνι:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το μπέικιν, τις βανίλιες και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι. Το ψήνουμε στους 180 για 20 - 25 λεπτά.
Όταν κρυώσει κόβουμε στρόγγυλες βάσεις με ένα κουπάτ και το σιροπιάζουμε.

Εκτέλεση για κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη βανίλια να ζεσταθούν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τον κρόκο, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Παίρνουμε λίγο γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος με μια μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο. Λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε, τη μαλακώνουμε με ένα αυγοδάρτη.

Εκτέλεση για σως πορτοκαλιού:
Αναμειγνύουμε το χυμό πορτοκάλι με το ξύσμα και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για άλλα 10 - 15 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος του και να σφίξει. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πάρουμε ένα σιρόπι παχύρευστο που να στέκεται πάνω στο γλυκό. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αφήνουμε στη φωτιά για μερικά λεπτά ακόμη, το αποσύρουμε κ το αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε τη βάση, τη σιροπιάζουμε και απλώνουμε την κρέμα από πάνω. Βάζουμε ακόμα μια βάση και ξαναβάζουμε κρέμα. Σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με τη σως πορτοκάλι και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε, στολίζοντάς το με πουράκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: